/trailer /photos /presskit

Μήδεια... κρείσσων των Εμών ΒουλευμάτωνΔραματοποιημένο ντοκιμαντέρ - Ελλάδα - 2014 - 93’ - Α/Μ, έγχρωμο - Βασισμένο στην τραγωδία του Ευριπίδη «Μήδεια»


Από 24 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους
Διανομή Filmcenter Τριανόν


Μετάφραση: Νίκος ΧουρμουζιάδηςΣκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός
Σενάριο:
Νίκος Γραμματικός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βαγγέλης Μουρίκης
Παραγωγοί:
Κατερίνα Οικονόμου, Ρένα Βουγιούκαλου, Βαγγέλης Μουρίκης
Συμπαραγωγοί:
Πάνος Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Βαλέντη, Κώστας Γεωργόπουλος
Executive producer:
Νίκος Μουστάκας, Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του προγράμματος  Δημιουργική Ευρώπη - MEDIA

Ηθοποιοί:
Γιούκι Κροντηρά, Βαγγέλης Μουρίκης, Τάσος Νούσιας, Σοφία Βογιατζάκη, Αντώνης Αντωνίου, Θοδωρής Κανδηλιώτης, Χρήστος Ρουπάκας, Ηρώ Λούπη, Γιώργος Γιαννόπουλος, Έρση Μαλικέντζου, Μιχάλης Τσουρουνάκης, Μαρλέν Καμίνσκι, Γιάννης Βουλγαράκης, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Γιάννης Ζουγανέλης, Δήμητρα Χατούπη, Νίκος Χύτας, Βίκυ Χάρρις, Δημήτρης Κατσιμάνης
Χορός: Αγγελική Αναγνωστοπούλου, Μαρίνα Δανέζη, Βίκυ Καμπούρη, Τερέζα Κρητικού, Ιωάννα Μπακαλάκου, Λουΐζα Πορφύρη, Δανάη Παπαδοπούλου, Λήδα Σιβισίδη
Παιδιά:
Άγγελος Κόπτσας, Στέλιος Κόπτσας, Κωνσταντίνος Πίντσος, Νικολής Μουρίκης
Διευθυντής Φωτογραφίας:
Κωστής Γκίκας
Μοντάζ:
Γιώργος Γεωργόπουλος, Γιάννης Κατσάμπουλας, Γιάννης Σακαρίδης
Μουσική:
Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Group Therapy
Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος:
Γιούλα Ζωϊοπούλου
Ηχοληψία-Σχεδιασμός Ήχου-Μιξάζ:
Σπύρος Αραβοσιτάς
Συνεργάτης στη Φωτογραφία:
Γιώργος Μιχελής
Second unit director:
Χρήστος Χουλιάρας
Visual effects:
Αντώνης Κοτζιάς, Αντώνης Νικολάου
Τραγούδι:
Τζώρτζια Κεφαλά
Παραγωγή:
Graal Α.Ε., Αστερίας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση,  Marni Films, Prosenghisi Film&Video, Multivision
Διανομή: Filmcenter ΤΡΙΑΝΟΝ


/reviews  /imdb  /fb

Σύνοψη

Η «Μήδεια, Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων» του Νίκου Γραμματικού είναι μία κινηματογραφική περιπέτεια βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Διαδραματίζεται στους δρόμους της σύγχρονης Αθήνας και παίρνει τη μορφή μιας συναρπαστικής, σχεδόν αστυνομικής έρευνας, στην οποία ντετέκτιβ δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον σκηνοθέτη. Σε αυτή την ανένταχτη σε είδος ταινία, όπου τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και έρευνας διαρκώς μετατοπίζονται, το κλασικό κείμενο του Ευριπίδη βρίσκεται στον πυρήνα του εγχειρήματος και μετουσιώνεται σε αιχμή του δόρατος, αποδεικνύοντας με καθοριστικό τρόπο το πόσο σύγχρονο είναι το έργο του Ευριπίδη.

Επιστημονικός σύμβουλος του σκηνοθέτη ήταν ο Καθηγητής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, Νίκος Χ. Χουρμουζιάδης, ο οποίος και εμφανίζεται στην ταινία.


+
Σημείωμα σκηνοθέτη


Γεννήθηκα στη Σαλαμίνα. Πιτσιρικάς έπαιζα κρυφτό σ’ ένα σπήλαιο, που αργότερα έμαθα ότι ήταν το σπήλαιο του Ευριπίδη. Κάπου στη δεκαετία του ’80, ένας Ιάπωνας ναυπηγός εμφανίστηκε στη Σαλαμίνα για να προσκυνήσει τα χώματα, όπου είχε γεννηθεί ο Ευριπίδης. Μαζί με κάποιους φίλους τον συνοδέψαμε στο όρος Αιγάλεω, γιατί επέμενε να δει το σημείο απ’ όπου παρακολούθησε ο Ξέρξης τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο άνθρωπος αυτός απήγγειλε τη Μήδεια στο πρωτότυπο (!), εικόνα που έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου – εικόνα που «τρύπωσε» στην 3η μεγάλου μήκους ταινία μου, τους Απόντες. Κατά κάποιον τρόπο πάντοτε ήθελα να μεταδώσω και στους άλλους αυτό που είχα μέσα μου για τον Ευριπίδη. Το ερέθισμα μού το έδωσε το ντοκιμαντέρ Looking for Richard του Αλ Πατσίνο. Με ένα ανάλογο σκεπτικό ζήτησα από στενούς μου συνεργάτες και φίλους από το παρελθόν – τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τη Γιούλα Ζωϊοπούλου, τον Βαγγέλη Μουρίκη, τον Κωστή Γκίκα - να με ακολουθήσουν σ’ αυτό το ταξίδι, στην αναζήτηση της Μήδειας: Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που θα μας χρησιμέψει ως όχημα για να «ανακαλύψουμε» ξανά το έργο, προσεγγίζοντάς το από διαφορετικές γωνίες, να το κάνουμε κομμάτια και να το ανασυνθέσουμε, να διατυπώσουμε τι είναι τελικά αυτό που μπορεί να μας συγκινεί ακόμα και σήμερα και να το μοιραστούμε με τους άλλους.

/filmcenter trianon

Κριτικές


«Η ταινία σου, Νίκο, είναι η ιμπρεσιονιστική άποψη του Αρχαίου Θεάτρου, τομή στα πεπραγμένα, ελεγεία του τολμώ, αμφιβάλλω, προσπαθώ, συνεχίζω, τιμώ, δοξάζω και προσκυνώ τον Ευριπίδη, τον αγγίζω και τον φέρνω σήμερα, εδώ κοντά, στο σπήλαιό του… Έκπληκτος από τη σκηνοθεσία σου!»
Ευχαριστώ για την εμπειρία,
Ν.Σ.
Μετά την πρεμιέρα της ταινίας στις φυλακές Κορυδαλλού, Οκτώβριος 2016


«Το αποτέλεσμα είναι σπάνιας δύναμης και από τα λίγα φιλμ που σε προχωρούν ένα βήμα παραπέρα στην αντίληψη για τη ζωή».
Εύη Αβδελίδου, 29/10/13, Move It Magazine

                                    ***
«Ένας εμμονικός άθλος, ένα αντικινηματογραφικό κατόρθωμα, μια ταινία παραξενιά».
Σαμσών Ρακάς, 29/9/14, toportatif.blogspot.gr

                                   ***
«Θα συνιστούσα (στον Νίκο Γραμματικό) να στείλει ένα ντιβιντί στον Αλ Πατσίνο, θα χαρεί πολύ νομίζω, αυτός που «αναζήτησε» τον Ριχάρδο Γ’».
Γιώργος Σκούρτης, 28/10/13, Mediasoup

+
Νίκος Γραμματικός


Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1963. Σπούδασε κινηματογράφο και μαθηματικά. Από το 1984 έως το 1994 είχε την παραγωγή της ραδιοφωνικής εκπομπής «Το σινεμά στο Γ΄ Πρόγραμμα» στο Κρατικό Ραδιόφωνο, σε συνεργασία με τους σκηνοθέτες  Αντώνη Κόκκινο και Γιάννη Καρυπίδη.

Επιλεκτική φιλμογραφία
1991 - Κλειστή Στροφή

1992-  Εποχή των Δολοφόνων
1996 - Απόντες

1999 - Νυχτολούλουδα

1999 - Ο Βασιλιάς

2005 - Αγρύπνια

2014 - Μήδεια,
κρείσσων των εμών βουλευμάτων


πίσω